Monday, May 21, 2012

PAGI PAS PETANG UMNO


PAGI PAS PETANG UMNO

Kecekapan Tun M menilik nasib UMNO ada  tepatnya. Tun M memfirasatkan hanya orang yang bodoh saja berada dalam UMNO.Mereka yang cerdik sudah menyahkan UMNO.
Ya, benar . Orang PAS memang cerdik. Teringat saya semasa balik kampung bulan lepas.Teringat satu kisah di rumah kakak ipar disatu pagi…
 Saya tanya “ nak pi mana..Awai besiap ?”
 Jawab kakak ipar saya “nak pi ambil duit BR1M..”
Saya tanya lagi “ awai pi…awat  tak pi petang sikit..?”
Jawab kakak ipar “ oii tak buleh la..kita orang PAS kena pi ambik                         pagi..kita orang ceghedik!!..Petang orang UMNO..depa tak berapa ceghedik tu yang dok pi ambik lambat..kerajaan bagi kita ambik..tok sah dok tolak rezeki..pi ambik awai-awai senang..sat lagi balik kut kut jumpa ketua cawangan PAS boleh bagi kat PAS seratuih dua…”
Dalam hati saya “memang cerdik orang PAS”. Banyak duit kerajaan dapat balik kepada pembangkang.

Kisah penghijrahan Dato Fauzi Shaari bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah PDRM juga satu lagi kisah orang cerdik. Tetapi yang bodoh jelas kelihatan ialah TS Rahim Noor. Dengan kenyataan buta lagi tuli menyebabkan beliau dikecam.
Kenapa Dato Fauzi cerdik ? Kenapa TS Rahim Noor tidak cerdik?
Dalam perkhidmatan Dato Fauzi tidak banyak kenyataan media. Jawapan cerdiknya “KES INI DALAM SIASATAN”.
Tetapi kenyataan bodoh TS Rahim Noor semasa kisah brutal penderaan terhadap Anwar Ibrahim “DIA MENCEDERAKAN DIRINYA SENDIRI”.. dan kenyataan “FATHER OF KAFIR” terhadap Tok Guru Nik Aziz..Maka bodohnya kenyataan beliau dulu kini dan selamanya TS Rahim Noor.

وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ

Maksudnya;
            “Jangan kamu cenderung kepada mereka yang telah zalim, maka akan menyambar akan kamu oleh neraka” (surah Hud, ayat 113)

Kezaliman ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk mereka beragama Islam. Ada muslim yang zalim, dan ada non Muslim yang adil. Jika kezaliman itu dibuat, maka pembuat itu tidak boleh disokong. Menyokong itu satu kesalahan. Jika menyokong kezaliman sudah disambar oleh Neraka, maka menyokong keadilan adalah satu kewajipan, tidak kira siapa sahaja yang melakukannya.

No comments: