Wednesday, June 22, 2011

EPAL BAGUS UNTUK KESIHATAN

5 Sebab Kenapa Mesti Makan Epal

Para penyelidik dari Universiti Iowa sudah mengkaji aktiviti gen yang dikaitkan dengan otot untuk mencari bahan yang boleh melawan penyakit. Mereka telah mengenal pasti komponen yang diperlukan dalam epal. Bahan ini adalahasid ursolic. Percubaan-percubaan yang dilakukan ke atas tikus menunjukkan bahawa ia membawa  peningkatan jisim otot kepada 15 peratus. 

Walau bagaimanapun, jumlah berat daripada tikus yang diberi makan dengan asid ini kekal sama, manakala jumlah lemak pula berkurangan lebih daripada setengah, menurut kajian yang disiarkan dalam  'Cell Metabolisme Journal' . Para saintis percaya bahawa peranan asid ursolic terdiri daripada reprogramming gen yang bertanggungjawab terhadap kehilangan jisim otot dan digantikan dengan lemak.
Buah epal  juga boleh menurunkan paras gula dalam darah, dan tahap asid lemak berbahaya  dan kolesterol. Di samping itu, menurut para saintis, buah epal ini membantu mengawal penyakit kencing manisdisebabkan oleh sifat semula jadinya. 

1 comment:

suahati said...

banyak yg ada dibarat baik2 belaka tapi mahal....kita aje dok makan buah2 hutan yg jauh lebih murah tapi tidak punyai khasiat malah membawa penyakit pulak......Nasib orang susah dari negara yg tak berapa maju....