Monday, December 6, 2010

PERUTUSAN MA'AL HIJRAH 1432 YAB TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT

Perutusan Ma'al Hijrah 1432 YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia. dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui, (yaitu) orang-orang yang sabar dan Hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal..” – Surah an-Nahl, ayat 41-42

Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus hidup di bumiNya ini dan berada di ambang tahun baru 1432 H pada hari ini. Sesungguhnya nikmat kehidupan yang terus menerus dikurniakan Allah SWT kepada kita ini wajarlah digunakan untuk meningkatkan amalan dan ketaqwaan kita sebagai bekalan untuk mengadap Allah SWT suatu masa kelak.

Memperingati peristiwa hijrah bukanlah satu kegiatan yang diada-adakan tanpa asas. Sambutan ini yang dibuat untuk memperingati peristiwa hijrah yang dilalui oleh Rasulullah SAW sebenarnya telah diperintahkan oleh al-Quran sendiri. Allah SWT berulang kali di dalam al-Quran memerintahkan supaya manusia mengambil pengajaran daripada peristiwa-peristiwa yang dilalui oleh umat-umat yang terdahulu sebagai iktibar dan peringatan untuk semua. Justeru, memperingati peristiwa hijrah ertinya membelek semula lembaran sejarah untuk melihat dan mempelajari bagaimanakah pengorbanan yang telah dilalui oleh baginda Rasulullah SAW dan para sahabat demi menegakkan ketuanan Allah SWT di muka bumi ini.

Hari ini, setelah 1432 tahun ia berlalu, kisah hijrah Rasulullah SAW masih kekal segar dan terpahat kukuh dalam ingatan kita. Persoalannya, adakah cukup sekadar ia diingati dan disebut tanpa dihayati semangatnya? Tentulah tidak. Justeru, saya mengajak diri saya dan semua pihak agar sama-sama melakukan gerak kerja berhijrah untuk menjadi manusia yang lebih baik pegangan dan perilakunya selepas ini.

Lakukanlah hijrah ke arah kebaikan dalam semua aspek. Di bidang ekonomi, berhijrahlah dari ekonomi riba kepada ekonomi yang diredhai oleh Allah SWT. Di dalam bidang pendidikan, berhijrahlah dari sistem pendidikan yang hanya mengutamakan merit dan sijil semata-mata kepada sistem pendidikan yang benar-benar berteraskan wahyu dan berorientasikan pembentukan minda dan akhlak yang baik. Di dalam bidang politik, tinggalkanlah politik sekular dan berhijrah kepada politik Islam yang sebenar, politik yang turut mengambil kira soal dosa dan pahala di dalam gerak kerja. Seterusnya di dalam semua bidang di dalam kehidupan, selaraskanlah semuanya agar selari dengan tuntutan mencari keredhaan Allah SWT.

Insya-allah, kita yakin jika semangat ini dapat dihayati dengan sebaik mungkin, kita tidak akan berdepan dengan pelbagai masalah untuk mengurus tadbir kehidupan masyarakat.

Sekian.

MEMBANGUN BERSAMA ISLAM – KELANTAN MENERAJUI PERUBAHAN

Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

Pejabat Menteri Besar Kelantan.

Bertarikh : 28 Zulhijjah 1431H / 5 Disember 2010M

7 comments:

Anonymous said...

Salam,

hidup Tok Guru!

MAHLIGAI GAYA BALI DAN DOKTOR GIGI

Lana~Bulu said...

kita menumpang barokah seorang ulamak...

anakmuaallaf said...

New Hope,
Tok Guru itu pun hanya insan biasa juga.Yang luar biasanya ilmu dan amalannya..

anakmuaallaf said...

LB,
Itulah pemimpin yang patut kita patuh..Menyampaikan dakwah dan mentarbiyah..

Bentaraguru said...

Kita percaya perutusan Nik Aziz itu baik kerana dipetik dari sumber yang sahih.
Yang menjadi masalahnya, buat tak serupa cakap, hingga berdo'a memusnahkan sesama Islam. Pengajaran tok-tok guru muktabar, ustaz-ustaz, semuanya mengharamkan prilaku sedemikian. Dalam peraturan mana menghalalkan bapa melantik anak menantu menerajui agensi kerajaan negeri yang menimbulkan banyak keraguan.
Pun begitu mengkayakan kroni-kroninya, walaupun tak bersijil.Nak
terima pembiayaan ke Makkah. Bolehkah?. Manusia mana sanggup hadiah begitu banyak kalau tidak ada pulangan. Mungkin hotel di Kota Bharu menjadi saksi diakhirat kelak atas penyelewengan harta balak Kelantan. Bermuhasabahlah diri masing-masing.

tungkaran hati said...

Saya masih mengharapkan perjuangan PAS seperti dahulu, perjuangan yang jelas untuk diperjuangkan...tetapi kini setelah Nik Aziz menjadi penentu, dasar perjuangan PAS telah tersasar jauh....! juga jauh dihati saya.
Berdirilah PAS dengan bermaruah tanpa PKR dan DAP terutamanya, kembalilah pada perjuangan asal semoga kita rakyat Malaysia dapat
keberkatan daripada perjuangan PAS.
Kembalilah kepada perjuangan asal...!

MOH KEMBARA said...

Salam, semoga apa yg dicita2kan akan dimakbulkanNya. Selamat Tahun Baru Hijrah Yong!