Friday, August 27, 2010

TAHNIAH BUAT PENEROKA FELDA..

Saman 11 Juta: PAS Ucap Tahniah Kepada Peneroka Felda

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengucapkan tahniah kepada 354 peneroka Felda Kemahang Tiga, Tanah Merah, Kelantan yang sekali lagi memenangi tuntutan saman mereka kepada Felda yang bernilai RM 11juta di Mahkamah Persekutuan untuk kali kedua. Pada pertengahan Januari lalu Mahkamah Persekutuan telah membuat keputusan pertama tetapi Felda berkeras mahu kes ini dibicarakan semula oleh panel lain.

PAS mengucapkan syabas kepada kesabaran dan keberanian para peneroka ini yang menjadi perintis kepada kebangkitan warga Felda diseluruh negara. Kini beberapa peneroka Felda di seluruh negara juga sedang berusaha menyaman Felda, antaranya adalah 766 orang peneroka Rancangan Felda Serting Hilir dan Gugusan Raja Alias mengemukakan tuntutan saman berjumlah RM200 juta dan Jawatankuasa Kesepakatan Bersama Peneroka (SEPAKAT) yang mengemukakan tuntutan berkaitan:

1.      Penggredan Buah Tandan Sawit Segar (BTS) dilakukan dengan telus mengikut peraturan yang tertera dalam Manual Penggredan Buah Kelapa Sawit yang dikeluarkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), termasuk penggredan BTS ‘bermutu’, ‘tidak bermutu’ dan muatan ‘ditolak’ yang menentukan pendapatan peneroka

2.      Pengembalian semula Wang Tabungan Tanam Semula kepada peneroka yang tidak menyertai skim Felda

3.      Penilaian semula levi RM10 sebulan bagi setiap ekar yang dimiliki peneroka.

4.      Kebenaran bagi peneroka memiliki lesen MPOB bagi memasarkan sendiri hasil mereka (Akta Tanah GSA 1960)

5.      Pengagihan lebihan keuntungan hasil atau bonus tahunan kepada semua peneroka meliputi mereka yang masih lagi atau sudah tidak menyertai skim Felda

6.      Menggesa Felda memaklumkan dan meminta pandangan peneroka mengenai segala perubahan dasar-dasar Felda, terutama yang mempunyai kesan secara langsung kepada peneroka

7.      Pembelian kayu getah dibuat pada kadar harga pasaran (semasa proses tanam semula, kayu-kayu getah dibeli oleh Felda pada harga rendah daripada harga pasaran).

PAS menyokong usaha peneroka Felda ini untuk mendapatkan hak mereka dan membongkar penyelewengan dalam organisasi Felda.

PAS juga kesal kerana dalam kes Felda Kemahang tiga ini, pada 1 Nov 2002, satu ugutan dibuat dalam satu perjumpaan yang telah diadakan di Pusat Kegiatan Ummah Felda, Kemahang yang dihadiri Pengerusi Felda Kemahang Tiga dan Datuk Mustapa Mohamed (MT Umno) yang ketika itu Ahli Parlimen kawasan Jeli. Para peneroka ini diugut untuk dibuang dari rancangan skim kelompok FELDA jika masih meneruskan kes ini di mahkamah.

PAS berharap perkara ini tidak berlaku dan pihak Felda haruslah menghormati keputusan mahkamah.

Kini warga Felda tidak perlu lagi menjadi hamba kepada Felda dan mereka perlu berani untuk dapatkan hak mereka. Mereka juga bebas untuk memilih parti mana yang mereka sukai untuk diundi dalam Pilihanraya akan datang dan PAS sedia memberikan bantuan kepada mereka. Umno ternyata telah gagal memperjuangkan hak mereka, dan PAS bersedia untuk menjadi kerajaan bersama Pakatan untuk melindungi hak mereka.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat 

2 comments:

melur said...

Salam leha jelita,
Teruskan bongkar mana yang tak betul.

Lana~Bulu said...

semoga yg berjaya segera memperolehi pampasan atau bayaran yg sepatutnya..
dan yg didapati bersalah atau kalah tu eloklah segerakan bayaran..
bawak2lah bertaubat pada mereka yg masih hidup..
pada yg pergi tu..nasiblah..sapa suruh masa kat dunia dulu tak reti nak sedar diri..terimalah habuan..ALLAH itu maha adil..
semoga ahli keluarga simati berbuat kebajikan utk ..sekurang2nya meringankan bebanan azab disana..
tidakpun berdoalah..dan jgn ikut jejak langkah sumbang itu lagi..
perdajal orang ni ..hidop tak tak aman..didunia dan apatahlagi diakhirat sana..