Friday, March 5, 2010

KAMI BANTAH GST-PAS

PAS nekad bantah GST, pengurangan cukai pendapatan hanya untungkan orang kaya

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) membantah cadangan Kerajaan Barisan Nasional yang nekad melaksanakan Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST) dilaksanakan menjelang pertengahan 2011 bagi mengantikan cukai perkhidmatan dan jualan sedia.

Pada masa ini kedua-dua cukai itu masing-masing berada 10 peratus dan lima peratus, tetapi hanya meliputi barang mewah sahaja dan bukannya barangan keperluan utama. Walaupun GST hanya 4 peratus tetapi ia akan melibatkan ke semua jenis barang termasuk barangan keperluan utama yang dikawal.

Strategi Kerajaan yang mahu mengurangkan cukai pendapatan dan korporat secara beransur-ansur bagi mengurangkan beban pengguna ini juga dilihat tidak logik kerana pembayar cukai pendapatan dan syarikat hanya melibatkan mereka yang berkemampuan, sedangkan cukai GST akan melibatkan semua lapisan rakyat termasuk mereka yang tidak berkemampuan.

GST akan menyusahkan ibubapa yang mahu membeli susu untuk anak-anak mereka, peniaga restoran juga terpaksa menaikan harga makanan jika beras, ikan, daging, ayam dan sayuran dikenakan cukai. Mereka yang hidup diluar bandar pasti akan lebih terasa kerana barangan keperluan yang dihasilkan dikilang akan meningkat dalam pasaran.

PAS juga melihat pembatalan cadangan penstrukturan semula subsidi Petroleum tidak memberi apa-apa makna, kerana bila GST 4 peratus dilaksanakan, kemungkinan harga minyak bercukai ini akan naik sebanyak 10 sen seliter atau lebih dari itu.

Harga tambang perkhidmatan juga kemungkinan akan berubah dengan peningkatan sebanyak 4 peratus. Bayangkanlah nasib pengguna perkhidmatan Komuter, LRT, Bas dan kapal terbang dimasa depan dengan cukai ini.

Bagi barangan yang dihasilkan dalam kilang pengguna berkemungkinan menerima cukai GST 8 peratus kerana 4 peratus dikenakan oleh pengilang dan 4 peratus dikenakan melalui pemborong atau penjual dipasaran.

Rakyat harus membuka mata terhadap isu ini dan PAS nekad membantah dasar GST demi kepentingan rakyat keseluruhannya.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

2 comments:

LanaBulu said...

Inilah habuan utk rakyat,,...,,,
masih tak faham lagi ke..???
Rakyat diutamakan..!!!
hat mana satu???
sendiri mau ingat laa..
dah over 50 tahun depa dok buat lagu ni..tapi pangkah yg tu jugak..tak gheti2 nak ubah..!!!
Jgn salahkan mereka..sbb mmg dah dasar depa lagu tu..
terimalah dgn penuh kasih sayang diatas kebijaksanaan para pengundi yg budiman!

jebat_berani said...

LAIN YANG RAKYAT MINTAK LAIN PULA YANG KERAJAAN 1MALAYSIA BAGI...RAKYAT DIUTAMAKAN KONON..."ROSNAH DITAMAKAN" ADALAH...TAPI TAK BLEH NAK SALAHKAN KERAJAAN 1MALAYSIA GAK...DAH BERPULUH TAHUN DOK PERBODOH RAKYAT TAPI RAKYAT TETAP SOKONG JUGAK...JADI SENDIRI PILIH SENDIRI LA TANGGUNG..TAK GITU KAK??