Tuesday, September 3, 2013

KERAJAAN MALAYSIA BERNIAGA DENGAN RAKYAT ?


Pelik??? Bila TNB umum untung RM 4 billion, mereka umumkan menaikkan lagi takrif elektrik dgn alasan ia tidak akn membebankan rakyat. Pelik Malaysia ada Petronas, setiap kenaikan harga minyak dunia akan meningkatkan pendapatan Petronas tetapi mengapa perlu dinaikkan. Jgn bandingkan Singapura, mereka bukan sahaja tak ada minyak, air pun tiada.

Bila harga petrol naik, sekali lagi dimumkan kenaikkannya tidak membebankan rakyat..ayoyo. Begitu juga lahirnya kereta Proton Saga yg hampir seluruh masyarakat Malaysia merungut mengenai kualitinya. Lebih menyakitkan hati, rakyat tidak diberi pilihan utk memiliki kereta import apabila duti importnya mecapai 300%.

Kerajaan menjana pendapatan dgn cara berniaga dgn rakyat sendiri. Bangga seperti ini adalah “inferiority complex”. Mentaliti bangga hanya kerana menggunakan duit pembayar cukai utk membina projek2 mega dan projek lain yg membazir.

Menteri Kewangan hanya atau boleh berbangga menyebut kerajaan berjaya meningkat pendapatan negara...bukan dgn urus niaga Petronas, import negara, penghasilan minyak sawit, penjimatan pengurusan, penambahan import kereta proton dan sebagainya..tetapi melalui kenaikan harga minyak, cukai, kenaikan harga barang yg mana itu semua wang yg diambil dari rakyat sendiri..."Hello brother saya pun boleh jadi Menteri Kewangan Negara la..."


-Norman Liverpool

1 comment:

Anonymous said...

MARI LAH KITA RAMAI RAMAI MENDOAKAN YA ALLAH YA TUHAN KU KAU HANCURKAN LAH NAJIB SERTA MENTERI MENTERI DAN JUGA KAKITANGAN KERAJAAN YANG TELAH MENGKHIANATI RAKYAT NEGARA INI.KAU HANCURKAN MEREKA ,KAU LAKHANATKAN LAH MEREKA,KAU TURUNKAN LAH BALA KEPADA MEREKA SERTA KELUARGA MEREKA,DAN KAU TURUNKAN AZAP YANG DASHAT KEPADA MEREKA.YA ALLLAH YA TUHAN KAMI MAKBURKAN DOA KMI YA ALLAH SESUNGGUHNYA KAMI DALAM KEADAAN DOIF DAN LEMAH YANG DITINDAS LAGI DIKHIANTI OLEH PIHAK PEMERINTA TABURKAN LAH DOA KAMI AMIN