Saturday, March 2, 2013

LAHAD DATU : kENAPA SELEPAS ADA YANG ARUAH BARU TENTERA AMBIL ALIH ?Petang ini Tentera ATM mengambil alih, Polis & Polis Komando diletakkan dibelakang cover. Anggota tentera bersiap ke Kampung Tanduo untuk menghadapi penceroboh yang berkubu di kampung tersebut.

Dijangka Serangan balas dijangka pada waktu tengahmalam ini oleh para tentera ATM. Pemberontak sulu sultan kiram kini dikepung oleh askar dalam bentuk "D" tiada jalan keluar.
-Marilah kita doakan semoga selamat askar-askar kita, satu lagi kita doakan pemberontak itu dapat hidayah dans erah diri, saya ada lihat video mereka, dalam 10 orang mati, dengar suara mereka bertakbir, tapi tak tahula kenapa mereka sanggup bermusuhan sesama islam, sepatutnya mereka menyerah diri awal, seperti terjadi pada parti komunis dulu kerajaan Malaysia ampunkan mereka yang menyerah diri.Tetapi jikamereka berdegil iatulah takdir mereka mati di bumi Malaysia, memandangkan mereka telah menceroboh negara kita.


Persoalannya : KENAPA SEBELUM INI POLIS YANG  AMBIL ALIH TUGAS TENTERA?

Apakah ada percaturan politik antara Zahid Hamidi dan Hishamudin ??

6 comments:

Anonymous said...

Persoalan Kenapa polis bukan tentera?

1) Jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.

2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.

3)Dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa Protocol Antarabangsa.

Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna..

1) Kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)

3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduahn di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain.

Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAR AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan

Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu- tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan)

Dalam keadaan ini bermakna bukan satu negara Malaysia darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan LOCAL AREA SAHAJA. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun.Hanya kawasan pencerobohannya sahaja.

Nampak hati-hatinya dan telitinya Kerajaan dalam hal ini? Menurut langkah satu persatu?

Nota Tambahan. Ingat kes Maunah dahulu? Mula-mula polis. Kemudian Tentera ambil alih. Dan setelah tentera ambil alih tuduhan kepada Mohd Amin (ketua Almaunah)yang membawa hukuman mati ialah tuduhan mengistiharkan perang kepada YAng Di Pertuan Agung. Beliau tidak di tuduh sebagai orang awam iaitu tuduhan Membunuh (i.e; Bunuh polis SB tu). Beliau di tuduh sebagai combatant Perang.

Persoalan sempadan bolos. Mereka masuk sikit demi sedikit dengan bot pancung dalam kawasan yang mana sempadan adalah kabur dan menjadi tradisi penduduk tempatan berulang alik. Lagi pun kawasannya luas.

Tiada ada negara dalam dunia yang tidak di tembusi sempadannya. Yang sukar sedikit ialah Israel dan Vatican. Israel sebab temboknya dan Vatican City sebab di dindingnya dan juga di kepung oleh bandar Rom.

Hatta USA pun sering di cerobohi sempadannya oleh orang Mexico. Negara China yang terkenal dengan Gerat wallnya sering di cerobohi orang bangsa Mongolia Nomad atau bangsa padang steppe yang berulang-alik (serupa dengan kes Lahad datu - golongan yang tidak mempunyai sempadan).

Hatta Mekah pun pernah di cerobohi oleh bukan Islam. (tidak ada kaitan dengan kes ini sekadar contoh perbandingan bahawa secanggih mana pertahanan pun dengan izinNya bocor juga)

P/S : Pasukan yang terlibat bukan unit biasa.

Unit komando PDRM ialah attachment a-unit tindakan khas(UTK),
Attachment b-very able trooper 69(VAT69) dibawah pasukan gerakan khas(PGK).
UTK lebih menyerupai police SWAT,manakala VAT69 lebih kepada peperangan hutan dan gerila.
Komando PGA dikenali sebgai tiger platoon dari 2 Bn PGA...
Komando di bawah ATM adalah gerup gerak khas(GGK) iaitu 21 RGK,22 RGK,11 RGK dari Tentera darat..PASKAL pula dari TLDM..PASKAU dari TUDM..
Ia tertakluk dlm majlis keselamatan negara(MKN) arahan NO. 18..

Pihak keselamatan lebih mengetahui apa yang terbaik dan modus operandi. Sesetengah orang, baru menang game Counter-Strike ada hati nak mengajar pasukan keselamatan pula.

Anonymous said...

apa nak di herankan ,sedangkan kita di sini pon sesama ISLAM asyik bergadoh dan tindas menindas sbg.nya!

hukalohhhhh said...

Waduhhhhh bangang betul blogger ni. Asyik nak berpolitik saja. Kaji dulu prosedur yang pihak berkuasa buat. Nak cerita pun blogger ni mana faham. sengal dan bengong punya blogger.

daun sirsak ace max said...

amin . semoga askarnya di beri perlindungan

cara mengobati kelenjar tiroid said...

sukses terus

Anonymous said...

Persoalan yg timbul:
1. Ngapa memerlukan masa yg lama utk bertindak keatas mereka....?
2. Kerajaan masih bayar kpd kerajaan sulu padahal kerajaan filipina hanya mengiktiraf karam 1 shj.....
3. Ketua yg mengepalainya ada kerakyatan malaysia & pernah kerja dgn kerajaan....
4. Ahli UMNO.....
5. Adakah ini kesan drp projek IC yg diberikan pd zaman Mahatdir dahulu.....