Wednesday, February 1, 2012

OWC - PENJELASAN DARI YB MUMTAZ

Rasulullah saw adalah rasul dan nabi pilihan dan ciptaan Allah yg Maha Agung.Kehebatannya dari semua aspek tidak perlu dipertikaikan.Dia dipilih dikalangan manusia kerana baginda adalah nabi dari segi teori dan praktikal kehidupan manusia dari segenap kehidupan. adab akhlaknya dibentuk dan diprogramkan sempurna sebagai makhluk oleh Allah Taala dari kecil hinggalah kewafatannya.

baginda adalah nabi yang berkahwin, makan, minum dan tinggal di kediamannya. namun kadar yg dinikmati oleh Rasulullah adalah kadar paling sederhana dan berhemat yang menunjukkan gaya hidup dan kondisi pemimpin yang dihormati bukan kerana kemewahannya untuk diri tapi banyak disumbangkan untuk ummat dan sahabatnya.

baginda memulakan hidup berkelamin di usia 25 tahun dan mengamalkan monogami selama 27 tahun bersama wanita yang paling mulia yang dicintainya sepenuh hati,Khadijah r.a. setelah pemergian Khadijah dan baginda saw berhijrah baginda beristeri dengan beberapa orang wanita yang digelar ummul mukminin.

terpanggil dengan kontroversi baru oleh OWC tentang penonjolan Rasulullah saw sebagai ikon seks suci,  saya merasa amat prihatin untuk mengulas dengan pendidikan berumahtangga yang disaran oleh Rasulullah saw. kenapa ada yang tergamak untuk meletak  slogan dan label sedemikian,adakah dengan tidak memberikan anugerah ini berkurangnya kehebatan Rasulullah saw dari aspek perkahwinan. apa justifikasi untuk berkata demikian.

banyak sudut yang boleh diulas dengan qudwah Rasulullah saw dlm memimpin isteri2 dan anak menantunya. Pelbagai etika dan adab yang perlu diikuti oleh orang yang telah ditakdirkan sampai jodoh dan ada yang menjalani kehidupan berkeluarga sebagai anak dan adik beradik.

Kita hari ini walaupun hanya memiliki dan melayan seorang isteripun gagal untuk solat sunat dan puasa sunat.Puasa wajib pun sekadar cukup tinggal makan minuma sahaja. kita sering alpa dan tidak ada kekuatan untuk bangun bertahajjud dan qiyamullail. kita tak pernah berkhulwah selama sebulan, kita tak rajin untuk bertaddarus dan beriktikaf 10 akhir ramadhan.

kita culas untuk solat jamaah apalagi memimpin solat setiap waktu dan selalu tak lekat wudhu'.Kita tak pernah dapat aduan ada suami hari ini yang solat sehingga bengkak kakinya dan yang bersedekah sehingga dia dan keluarganya tak punya apa untuk makan.kita juga makan daging dan lauk sehingga kini sering sakit kerana terlebih makan.

nabi saw berpesan bahawa antara ciri solehahnya isteri itu bilamana dia amanah dalam merahsiakan hal ehwal dalaman dan tempat tidur suaminya.Soal hubungan kelamin tak pernah menjadi tajuk awam dalam perbicaraan Rasulullah saw kerana baginda memuliakan perkahwinan dan soal intimasi suami isteri adalah hak peribadi yang dilindungi dan difahami.

majoriti hadith berkait dengan soal kekeluargaan menyentuh santunnya Rasulullah saw melayan anak isterinya dalam semua tahap dan keadaan. sabarnya ketika meleraikan konflik isteri kesayangan Aisyah r.a difitnah jijik,mendamaikan isteri isteri akibat cemburu merebut kasih sayangnya, hebatnya isteri kerana bukan setakat boleh berkorban makan tapi berkorban giliran.Giliran bersama isteri juga banyak dihabiskan dengan mereka turut serta dalam medan perang.

Hadith yang diriwayatkan oleh Aisyah ra.,Maimunah r.a, Hafsah r.a, Juwairiyyah r.a,Sofiyyah r.a dan Ummu Salamah semuanya menjurus ke arah tegarnya komitmen Rasulullah saw terhadap ibadat dalam kehidupan malamnya.Tidak berbuat apapun baginda saw melainkan ianya atas tujuan ibadat hatta untuk bersama isterinya.

baginda saw berjaya mendidik isteri-isterinya yang baru memeluk Islam untuk turut berqiyamullail dan beriktikaf bersamanya.Ada baiknya untuk kita ketahui bahawa bila beramal seumpama itu diwaktu malam ianya mesti dalam keadaan berwudhu' dan tak pernah alpa dan asyik dengan aktiviti badaniah dan seksual yang boleh memenatkan dan merencatkan amalan qiyamullail akibat keletihan

makanan ruji dan sajian  Rasulullah saw adalah amat ringkas dan mudah.Baginda tidak mengambil vitamin dan pelbagai pil penguat kerana Islam mengajar hubungan suami isteri di bilik tidur adalah sebahagian proses untuk mendapatkan zuriat yang soleh bukan atas landasan melampiaskan nafsu yang sentiasa berkobar.Klimaks kemesraan dan kemanjaan bertempat dan sahih serta terhormat antara lelaki dan wanita menyebabkan semua sahabat berlumba untuk berkahwin.banyak masa siangnya dihabiskan diluar rumah sebagai hablun minannas dan masa malamnya digunakan untuk mengabdi diri dengan meningkatkan hubungan hablun minaLlah. jadi adalah kurang molek dan mencemar fokus kalau ketaatan isteri dan kecintaan suami itu ditumpukan pada aspek seksual yang lebih bersifat fizikal dan sementara.

Mengatur dan meletakkan had dan aras dalam hubungan kelamin adalah wajar dan perlu dalam Isalam kerana andai tidak dijelaskan manusia mungkin meniru gaya dan kekerapan binatang dan haiwan dalam melakukan hubungan jenis. seks adalah perkara fitrah tetapi ia harus dipupuk supaya ia menjadi hubungan suci lagi murni bukan keperluan hakiki yang wajib dinikmati setiap ketika atas alasan kerana telah bernikah.

suami isteri yang tua lagi uzur, mereka masih mempunyai cukup ruang untuk meluahkan kasih sayang dengan sifat mawaddah, ihsan dan rahmah sehingga wujud sakinah dalam rumahntangga dan kehidupan. organ seks bukanlah kemuncak alat dalam kehidupan yang perlu diagungkan dan manusia yang tidak memilikinya serta menikmatinya dianggap kurang dan tidak sempurna.

Manusia itu sempurna dengan minda,badan,emosi dan spiritual yang sihat dan cerdas.Nabi Isa a.s dan ibunya maryam tidak pernah berkahwin tetapi adalah rasul ulul azmi dan antara 4 perempuan yang paling mulia dalam Islam.Mereka tetap idola kita sebagai umat Islam dan Imam Nawawi juga tidak sempat berkahwin tetapi hadith arbain susunannya tetap unggul dan bermakna untuk kelangsungan ummah.

berkahwin adalah sunnah Rasulullah saw dan menjalani dan mengurus isteri dan rumahtangga adalah cabaran besar dan rutin yang menuntut ilmu dan hikmah sepanjang masa bukan hanya seks.Aktiviti seks mungkin memakan tempoh 30 minit dalam seminggu atau dalam tempoh 3 bulan jadi adalah tidak munasabah kalau ukuran kehebatan Islam itu diukur dan dilabel dengan fokus itu.

24 jam bersama suami dan 30 tahun berumahtangga memerlukan kesyumulan contoh dari Rasulullah saw melayari kehidupan bukan terhenti atau terikat dengan aktiviti seksual semata. rasulullah diangkat menjadi nabi ketika usianya menjangjkau 40 tahun dan mempunyai had masa 23 tahun untuk menyampaikan dan menyempurnakan keseluruhan aspek sosial,politik dan ekonomi Islam sehingga qiamat.

Piawaian lelaki dan manusia terbaik dikalangan semua ummat adalah lelaki yang paling baik  layanan dan penghormatan kepada isteri dan keluarganya. Isalm bukan agama hipokrit dan bermotif dengan menyayangi isteri dan anak  kerana pulangan khidmat dan balasan seksual dan fizikal tetapi kerana itu adalah hak dan hudud yang ditetapkan oleh Allah swt. Rasulullah saw pengangkat martabat wanita dan lelaki serta anak2 dengan setinggi2nya dengan penganugerahan hak layanan, penghormatan nasab, harta,nafkah dan pusaka dengan sepatah kata "aku terima nikahnya".

saya yakin dan saya percaya ramai lagi diluar sana yang menyanjung dan ingin mengamalkan sunnah kehidupan berkeluarga Rasulullah saw yang syumul dan lebih banyak dibuat olehnya diluar bilik tidur.

maka marilah kita berselawat keatas junjungan besar Rasulullah saw kerana kemuliaannya ,jasanya dan sopannya menghargai wanita dan keluarga sebagai manusia yang punya hak dan kemahuan bukan objek seks sebagaimana kefahaman barat mengenai wanita.Janganlah kita terperangkap dan terjerat oleh kehendak dan fahaman mereka mengenai rumahtangga dan perkahwinan,

berkahwin itu adalah proses yang lebih mulia dan jangka panjang untuk ummah sifatnya dan antara dua keluarga dan masyarakat bukan berobjektifkan ketaatan fizikal individu dan penyerahan tubuh semata mata. percayalah apapun aktiviti kita semuanya adalah untuk beribadah dan menggambarkan kehambaan kita kepada Maha Pencipta.Allahumma solli 'ala Muhammad wa 'ala alihi wasahbihi ajmain.

Wassalam:

Mumtaz bt Md Nawi
Ahli Dewan Negara
(Naib Ketua Muslimat PAS Pusat)

No comments: