Thursday, September 23, 2010

PERHATIAN KEPADA PENGGEMAR TAUGEH !!!

Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow.
hmmm rangup... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la.
beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati...
lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.
bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing.
dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.
kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.
kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya
langsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman
taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2
taugeh tu.

dan kenapa taugeh jodik mangsa?
sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm
batangnya.
tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis
semasa proses
penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu
barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2
dari baja.

tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan
tumbesaran bukan secara fotosintesis.
tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...

so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2
hanching
dgn taugeh2 bumiputera.


info ini saya dapat dari friend fb

11 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

uishhh! ai kencing! takutnya, thanxx bagitau ya :)kena sebar2 kan pada kwn2 ni

CERITAKUASN said...

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! ye ker? uuuuwwwweeeekkkkkkkkkk... saya amik info ni utk disebarkan di email bleh?

relevan said...

Salam AM..rasanya bukan taugeh saja....sawi pun ada bau hancing hancing juga..

Selamat berpuasa enam..

anakmuaallaf said...

Ieda,
Silakan Ieda..agar kawan2 kita tak lakukan kesilapan lagi..

anakmuaallaf said...

Ceritakuasn,
Amik la..Utk dikongsi bersama..

anakmuaallaf said...

Relevan,
Betul tu saya perasan juga sawi ni ada bau masam2 sikit bila kita simpan dlm petiais 1-2 hari..
Alhamdulillah lagi 3 hari cukup la puasa 6..

ZBS said...

mohon copy untuk dishare kan ke blog saya.

anakmuaallaf said...

ZBS,
Silakan untuk hebahan kita bersama..

ZBS said...

telah di publishkan dalam blog nakasitau.
http://nakasitau.blogspot.com

anakmuaallaf said...

ZBS,
Alhamdulillah semoga kita dapat menyedarkan masyarakat dengan usaha yang sekecil ini..

anyss said...

Salam,
Ohhhhh lepas ni tak makan togeh dah kot errrrrr...