Sunday, February 7, 2010

CUTI-CUTI TASIK BANDING..tertarik..menarik..kau memang debom...

Bercuti di Tasik Banding memang menyeronokkan.Dah lama mengidam bercuti di sini.Apabila mendapat undangan dari Kak Yati sahabat dari Grik memang tidak dilepaskan peluang keemasan ini.Keizinan suami dipohonkan dan mendapat restu serta dibekalkan nasihat dan panduan, Alhamdulillah perjalanan kami berjalan lancar.

pulau ini tiada penghuni hanya sebagai camp site sahaja
Redah hutan untuk melihat gajah liar

gua yang dibentuk oleh gajah..setelah sekian lama gajah menjilat tanah yang masin rasanya..
jenut atau sira gajah -tempat gajah liar jilat air
Tunggul balak yang kian mereput
Ini bukan batang pokok tetapi pucuk pokok..bayangkan berapa dalam tasik ini?

Sarang lebah diatas batu(hitam memanjang kebawah)..biasa kita lihat di atas pokok
Sudah lama kuidamkan-berenang ditasik dalamnya 30 kaki kata pemandu pelancung

Pemandu pelancung kami
Tak nampak pun ikan "toman"???
Paneh rembang matahari tegak atas kepala..
"weh musang bertanduk"
Percikan air.... didasar tasik adalah Kampung Temenggor yang sudah tenggelam
Inilah jeti tempat naik dan turun bot dan orang
Alahai comelnya bot nak naik 6 orang..ok ke..
sahabat yang turut serta
pakai life jacket teman..


sebelum berangkat..buat lapuran pada boss dulu.


Check battery camera sebelum berangkat
Jarak pemanduan yang jauh..minat punya pasal sanggup kulaluinya..

15 comments:

shaniza said...

Salam..
Best la jalan2 mcm ni tak dak 'escort'. Boleh hilang tension dan merapatkan ukhwah sesama rakan.

triple x malaya said...

erm macam best je sis..ni buat rase nak pg cuti dekat sane ni.

BUJANG SUSAH said...

perghhh.. best mancing kat sini ni.. umi pegi x ajak pun...huhuhu

anakmuaallaf said...

Wa'alaikummussalam Shaniza,
Sesekali boleh la..bila kita bermusafir baru kita kenal rakan kita..

anakmuaallaf said...

Triple x malaya,
memang best..yang paling best berenang u..dalam betul..

anakmuaallaf said...

Bujang Susah,
Rancang nak pi dah lama..tapi baru kini yang jadi..Umi tak bawa pancing hari tu..Cerita orang ikan toman di tasik ni besar-besar...tapi umi tak nampak pun..

azieazah said...

Wahhh best nya dapat berjalan ke Pulau Banding... suungguh cantik pemandangan...

anakmuaallaf said...

Azie,
Ajak team zie buat xpdc kesana..memang best zie..melihat alam ciptaan Allah yang belum ternoda..

Na'im Nikmat said...

Salam Akak,
Tengok gambar pun dah rasa best,Tasik Banding memang best of the best..

anakmuaallaf said...

Salam Na'im,
Good..better..best..Bawalah family g pusing pulau-pulau di tasik banding..Jangan lupa berenang...

ju said...

Salam,nak pi bercuti kena poket penuh kak,program pun sekarang tiap2 minggu...ahad ni tak dpt join kat Air Kuning,anak sedara kawin le pulak.

mamawana said...

cantiknyer pemandangan Tasik banding nih....Bila laaa mama dpt sampai kat sini.

mamawana said...

Cantiknyer pemandangan tasik Banding... Bila laa mama dpt sampai ke sini...

rosnanie said...

salam kak leha

sorry, lama betul sy tak menulis, dan juga tak jenguk blog kawan2. BZ bz dan bz.... hmmmm tah ler

Tasik Banding....kami tiap kali balik kelantan mesti lalu situ cuma tak pernah nak singgah. Mungkin di lain kesempatan boleh singgah wpn tak bermalam di sana

Hayati Hamzah said...

salam, boleh mintak nama tempat penginapan akak waktu pegi banding ni tak? sekali dgn contact number kalau ada.
tlg emel dekat saya boleh? sebab ada family plan nak pegi sana. emel kat sini boleh?

balqis_nurul_iman@yahoo.com

thanks.